Wanneer is kleding wel of niet duurzaam?

duurzame mode

Veel bedrijven claimen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. In deze tijd wordt er vanuit verschillende inspecties meer opgelet. Er wordt vaak (ten onrechte) geclaimd dat kleding duurzaam gefabriceerd en geproduceerd wordt. 

Wat houd de term duurzaam in?

Wanneer is iets duurzaam? Het belangrijk om te weten wat duurzaam inhoudt. Als je het milieu weinig belast, dan kun je spreken van duurzaam. Als je dus zegt dat je duurzame kleding produceert, dan zul je dus op een dusdanige manier moeten produceren dat het weinig effect heeft op milieu. Je zal dus veel minder schadelijk voor het milieu moeten zijn als een bedrijf dat niet claimt duurzaam te produceren. Als hier geen verschil in zit, kun je constateren dat je je kleding niet duurzaam geproduceerd wordt.

Duurzame aanbieder

Heb jij je kledingkast volhangen met duurzame kleding? Maar ben je nog op zoek naar duurzame sokken? Bezoek dan eens de website van GoBamboosa. Hier vind je kwaliteit sokken gemaakt van natuurlijke materialen. De sokken worden gemaakt van de beste stoffen. Waarom zijn de sokken van GoBamboosa duurzaam? Omdat er bij de groei van de bamboe geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt omdat dit simpelweg niet nodig is. Bij het maken van bamboe is het niet nodig om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. 

Maar er zijn nog meer redenen waarom bamboe sokken duurzamer zijn dan katoen sokken. Er is heel weinig water nodig bij de productie van bamboe. Daarnaast neemt bamboe veel co2 op. Ook is bamboe volledig afbreekbaar.

Op maat produceren

Tegenwoordig maken steeds meer online winkels de overstap naar ‘op maat produceren’. Dit is de tegenhanger van massaproductie. Kleding wordt precies op maat gemaakt voor jou op basis van de doorgegeven maten. 

Sustainable fashion

Wat betekent deze term precies? Deze term kun je in de vier volgende categorieën: ethische mode, slow fashion, eco fashion en circulaire mode. Bij etnische mode ligt de nadruk op goede arbeidsvoorwaarden. Bij slow fashion ligt de nadruk op kleding dat jarenlang ‘in’ blijft. Bij eco fashion draait het om welke materialen er worden gebruikt. Bij circulaire fashion wordt gekeken of het kledingstuk hergebruikt kan worden. Steeds vaker wordt kleding hergebruikt. Er worden steeds meer verzamelpunten van oude kleding opgezet. Bedrijven gaan dan aan de slag om van de oude kleding verkoopbare kleding te maken.